Header Ads

Terbaiklah! Luahan Pengutip Sampah Di Lebuhraya Buat Akim Ahmad Dapat Pujian Dari Netizen.
Setiap orang mempunyai rezeki masing-masing tetapi apa yang penting, kita janganlah mencemburui atau memandang rendah terhadap pekerjaan orang lain. Jika kita diatas, seeloknya kita berdiri di bumi yang nyata dan tahu susah payah sebelum kita berjaya dahulu.

Ini boleh dikaitkan dengan kisah yang dikongsikan oleh penyanyi Akim Ahmad melaui Instagram miliknya. Nak dijadikan cerita, Akim dalam perjalanan dari Kuala Terengganu ke Bukit Tinggi sehingga lah dia berjumpa dengan seorang pakcik ini.

"Hari sabtu tempoh hari, aku bergerak dari Kuala Terengganu ke Bukit Tinggi untuk event Fast Bike untuk tahun ke 5 mereka bersama geng-geng triumph yang lain.
Perjalanan memang jauh nokharom, jadi aku berhenti di RNR Gambang, isi minyak, rokok sebat dan minum air sambil-sambil live le konon-konon.
Selepas aku berehat sebentar kat RNR Gambang, aku pun sambung perjalanan, ngam-ngam gerak hujan pun menyembah bumi. Aku pun berehatlah sebentar kat tepi jalan di bawah jambatan (lokasi tak pastilah, yang pasti lepas rnr gambang). Aku pun berhenti.

Terserempaklah aku dengan pak cik (dalam gambar). Dia bekerja kutip sampah di lebuh raya, dari maran ke gambang.
Jadi berceritalah aku dengan pak cik ni di temani bunyi air hujan yang terjun dari langit. Apakah yang aku ceritakan.

Ok, pak cik ni pun SLP (sesi luahan perasaan) betapa BENGANGnya dia dengan pengguna lebuhraya. Pahamlah kalau tak nak kereta kotor. Tapi dibuangnya pulak tin botol dan sampah yang lain, pak cik ni cakap bahaya untuk orang yang bekerja macam dia, kadang sampah tu dekat tengah pembahagi jalan, tersangatlah risiko, bukan untuk diri dia je, tapi pengguna lebuhraya yang lain.
Mungkin korang yang buang sampah keluar dari kereta di lebuhraya tu ada alasan korang, tapi alasan apakah korang nak bagi bila nasi dah jadi bubur?
Sayangilah pengguna jalanraya yang lain. Dan sayangilah mereka yang bekerja untuk settlekan kerja separuh-separuh anda tu.
Macam gambar aku sebelum ni, “apa-apa pun dari kita saja baitu”. Impossible is made by you…"Sumber : Instagram Akim Ahmad.

FACEBOOK KIM SKINNo comments

Powered by Blogger.