Header Ads

"Cikgu Dah Jumpa Handphone Dia, Sekarang Boleh Ke Saya Nak Nyawa Anak Saya Semula" - Pelajar Perempuan Dituduh,Ini Luahan Pilu Ibu Pelajar Bunuh Diri.Pasti setiap manusia akan berasa tertekan jika dituduh melakukan sesuatu perkara yang tidak mereka lakukan apatah lagi jika perkara yang dituduh itu menjatuhkan maruah dirinya.

Telefon bimbit merupakan satu benda paling penting bagi setiap orang, tambahan lagi bila kita hidup di zaman yang serba canggih. Tetapi gadget itu juga membuatkan orang ramai leka sehingga kita tidak sedar apa yang berlaku di sekeliling kita.

Baru-baru ini,menerusi satu sumber seorang pelajar perempuan berusia 14 tahun telah disahkan meninggal dunia kira-kira jam 3.30 pagi selepas bertarung nyawa lebih seminggu di Unit Rawatan Rapi (icu).

Dipercayai cuba untuk membunuh diri.Remaja berkenaan telah menghembuskan nafasnya yang terakhir di Hospital Seberang Jaya (HSJ) samping ibu dan bapanya yang berada disisnya.

Kes tragik itu telah mendapat liputan akhbar tempatan dan sosial media di mana orang ramai tidak setuju dengan cara guru tersebut menghukum pelajar itu tanpa bukti yang kukuh. Lebih malang sehingga melibatkan nyawa seseorang.

Sementara itu Presiden MIC, Datuk Seri Dr S Subramaniam berkata pihak sekolah serta guru seharusnya mematuhi prosedur dalam mengendalikan kes berkaitan masalah disiplin di sekolah.

"Saya harap sesuatu dapat dilakukan, saya percaya Kementerian Pendidikan mempunyai garis panduan tertentu dan pihak sekolah sepatutnya mematuhi prosedur terbabit. Perkara ini tidak seharusnya berlaku dan boleh dielak"

Menurut Ketua Polis Daerah Seberang Perai Selatan, Superintendan Shafee Abd Samad, pihak polis sudah membuka kertas siasatan mengikut Seksyen 309 Kanun Keseksaan berhubung kejadian tersebut.

"Kita dimaklumkan pelajar berkenaan dibawa ke Hospital Sungai Bakap (HSB) oleh keluarganya pada 24 Januari lalu sebelum dipindahkan ke HSJ bagi rawatan lanjut.


Bagaimanapun, mangsa dilaporkan meninggal dunia hari ini dan siasatan dibuat sebaik menerima maklumat dari pihak hospital."

 

Sumber: Berita Harian, Astro Awani.

FACEBOOK KIM SKIN


No comments

Powered by Blogger.