Header Ads

Tok Kadi Naik 4x4 Ketika Majlis Yuna Dan Cabaran Team Siapkan Kanopi Ketika Majlis




Seperti kebanyakkan rakyat Malaysia tahu Penyanyi Yuna dan pasangannya Adam Sinclair telah mengadakan majlis resepsi pada 26 Januari lalu di Puncak Rimba, Dengan kelainan yang di tonjolkan bertemakan ‘garden wedding’, majlis resepsi tersebut dihadiri oleh kira-kira 300 para tetamu yang terdiri daripada kaum keluarga dan rakan-rakan dari kedua-dua keluarga mempelai.

Bagaikan puteri kayangan Yuna atau nama sebenarnya Yunalis Datuk Mat Zara’ai sekaligus telah memukau hadirin dengan gaun putih berjalan beriringan bersama puteranya Adam Sinclair menjadikan resepsi antara "wedding of the year".
#Repost @yunamusic ・・・ Our solemnisation dinner reception at @puncakrimba was unforgettable, @ysa_events gave us an exquisite atmosphere that night by creating the most beautiful transparent tent setup I’ve ever seen, adorned with tropical leaves, flowers and naked light bulbs and chiavari chairs. Amir Firdaus & his team was wonderful to work with, so helpful and so friendly, Adam and I were blown away by his creations, it was beyond our expectations. We sat down for dinner and just looked at each other saying omg, I can’t believe this is our wedding. We all went through a lot making this as beautiful as possible so thanks Amir and crew for making it a beautiful night😢😢 We love you @ysa_events! Photos : @weddingsbyqay #adamxalis #weddings #weddingtents #transparenttent #transparentcanopy #ysaevents #tropicaltent
A post shared by Y S A E v e n t s (@ysa_events) on
Seluruh Malaysia memuji keindahan majlis dan kehebatan kanopi yang menghiasi majlis pada hari tersebut, begitu ramai tertanya-tanya siapakah gerangan yang bertanggungjawab menyiapkan dan mereka set tambahan pula Kanopi yang gah  tersebut. Mari kita berkenalan dengan yang menyiapkan kanopi Yuna yang penuh dengan hiasan pokok tu.

Mereka adalah YSA Events dan merupakan pereka bentuk tent (Title Designer Tent) untuk majlis perkahwinan Yuna dan Adam yang bertempat di puncak rimba, bentong lalu. Untuk pengetahuan semua Istilah Title Designer Tent ni masih baru lagi (niche market) di Malaysia di mana Pengarah/Pereka tersebut iaitu saudara Amir Firdaus telah berjaya membawa trend tersebut di dalam industri perkahwinan di Malaysia agar rekaan dan dekorasi kanopi standing dengan rekaan pelamin bagi mencantikkan lagi keseluruhan dekorasi sesebuah majlis perkahwinan mahupun majlis korporat.
Bertemakan ‘Tropical’ di mana kanopi transaparent yang direka oleh Amir Firdaus penuh dihiasi/didekorasi dengan bunga dan daun-daun segar tropical, apa yang menarik lebih daripada 10 jenis daun dan bunga yang menghiasi kanopi tersebut dan 2 lori penuh muatan hanya untuk bunga sahaja. Ini termasuk juga penggunaan lebih daripada 10 ribu unit mentol digunakan ‘naked bulb’ dan chandelier’ bagi menghiasi majlis malam resepsi Yuna dan Adam. Seramai 50 orang pekerja YSA digunakan bagi kerja pemasangan kanopi perkahwinan Yuna. Tempoh yang diambil adalah sekitar 7 hari bagi kerja pemasangan dan pengeluaran.
Orang namapak cantik je tapi sebenarnya di sebalik kecantikan itu tersembunyi pahit jerih jom kita selami Kronologi cabaran persiapan majlis  perkahwinan Yuna.

Tidak mudah untuk menjalankan sesebuah majlis, tambahan pula jika majlis tersebut begitu istimewa, besar dan hebat, ketika dalam masa pihak YSA Events bertungkus lumut membanting tulang untuk menyiapkan majlis istimewa ini beberapa cabaran telah di tempuh oleh mereka ketika ingin menyiapkan kanopi istimewa perkahwinan Yuna tersebut jom kita selami team hebat ini seperti sebagaimana yang telah di ceritakan kepada kami.


2 Hari Sebelum Tarikh Majlis

Bencana alam banjir berlaku 

Bermula dari persiapan 2 hari sebelum tarikh majlis Masalah Banjir berlaku secara tiba-tiba Air sungai di jambatan laluan masuk ke puncak rimba tersebut telah naik lalu menyebabkan terputus hubungan iaitu kenderaan dan pejalan kaki tidak boleh merentasi jambatan tersebut bermula jam 5 petang hingga 8 pagi keesokan harinya.
Pekerja-pekerja YSA dan juga pekerja lain telah terputus bekalan makanan yang menyebabkan mereka kelaparan dalam membuat kerja sehingga lah mereka dapat mencari alternative lain dengan mengikat tali ke jambatan tersebut bagi menyalurkan bekalan makanan.
Pukul 2 pagi, salah seorang pekerja YSA dengan beraninya telah merentasi jambatan yang telah dinaiki air tersebut dengan menggunakan 4wd drive bagi untuk keluar daripada tempat tersebut. Ada juga pekerja dan orang yang lain terpaksa bermalam di dalam kereta rumah tersebut akibat tidak dapat balik/keluar daripada tempat tersebut.

Hujan turun dengan lebat

Hujan lebat sepanjang hari set up/pemasangan kanopi dilakukan. Team YSA telah bertungkus lumus menyiapkan kerja walaupun terpaksa ‘mandi hujan’ demi wedding Yuna. Oleh itu,5 orang pekerja YSA telah demam keesokan harinya.

Hari Majlis Akad Nikah

Seperti perancangan Akad nikah yang sepatutnya diadakan pada jam 4 petang terpaksa ditunda pada jam 6 petang berikutan masalah banjir lagi sekali melanda kawasan sekitar tatkala itu Hujan lebat mulai turun pada jam 2 petang yang menyebabkan sekali lagi jambatan laluan ke Puncak Rimba ditenggalami air menyebabkan kerja tergendala. Perjalanan Tok Kadi dan pihak rombongan lelaki (Adam) tersangkut di jalan masuk ke jambatan tersebut. Mereka terpaksa menunggu berjam-berjam lamanya sehingga hujan berhenti.

Y U N A by YSA . We were very honoured to be hired as official Designer Tent for the Malaysian & International Celebrities Wedding Dinner Reception, Yunalis Zarai & Adam Sinclair which took place at the luxury resort nestled deep in one of the oldest tropical jungle in the world, Puncak Rimba Bentong Pahang. We were responsible to supply the service of supplying the Transparent Tent & Decor. Theme Concept was “English Tropical’’ as per Yuna requested which we decorated our magical Transparent Tent with the thousand of naked bulb,fresh leaf with flower décor & crystal transparent chiavari chair. The ceremony was a huge success and we would like to show our highest appreciation to Yuna & her lovely parents Dato Indera Mat Zarai & Datin Anum Fawzia for the trust and support that has been given to us. . . Transparent Tent & Decor exclusively designed by @ysa_events for @yunamusic . . Table Centerpieces by @the_calla Attire by @hattadolmat_ . #yunaadam #adamxalis #yunawedding #ysaevents #designertent #designercanopy #yunaxysa #tropicalwedding #tropicaltent #tropicaldecor #weddingdinner #weddingdecor #transparentcanopy #transparenttent #yunaneverwalkalone #rainforesttent . .
A post shared by Y S A E v e n t s (@ysa_events) on
Setelah hujan mulai renyai, mereka masih terkandas disebabkan air di jambatan masih belum surut. Oleh itu, pasukan YSA Events sekali lagi terpaksa menjadi ‘rescue team’@shuttle bagi mengambil dan menghantar para tetamu terutamanya pihak rombongan lelaki dan tok kadi menggunakan 4wd drive mereka sehinggalah majlis tersebut berjalan dengan gah dan jayanya mengikut dengan apa yang di rancang Alhamdulillah. Itulah serba sedikit pengalaman yang diceritakan oleh YSA Events setiap acara ada halangan dan kesukaran dan pihak pengurusan seperti kamilah yang bertanggungjawab untuk membuatkannya mudah, teratur dan licin. Masalah banjir adalah disebabkan bencana alam yang kita tak jangka hujan turun dengan tiba-tiba tanpa kita dapat elak.
Nota dari YSA Events : 

YSA Events adalah merupakan designer tent untuk wedding reception Yuna Adam yang bertempat di puncak rimba, bentong. syarikat yang bertanggungjawab menyiapkan kanopi pada majlis perkahwinan Yuna dan juga merupakan designer tent yang menyempurnakan majlis wedding of the year SM Faliq dan Chryseis Tan.

Memang kreatif la Kanopi yang team YSA Events buat KS pun tertarik nak tahu lebih lanjut? jom Follow :

Facebook : YSA Events
Instagram : YSA Events



No comments

Powered by Blogger.