Header Ads

"Dari JB Ke Shah Alam Guna Minyak Tak Sampai Separuh" - Lelaki Ini Kongsi Tips Jimat Minyak Untuk Jalan Jauh




Harga minyak mungkin menjadi perkara yang sensitif bagi rakyat Malaysia. Mana tidaknya, jika harga minyak  mingguan naik seringkali terdengar pelbagai keluh kesah orang ramai. 

Malah ianya memberik kesan kepada harga barang yang kadang-kadang turut naik dengan alasan harga minyak yang naik. 

Namun, perkongsian dari seorang lelaki di laman Twitter telah mendapat perhatian netizen. Perkongsian dari @helm1zuhairi ini mendapat lebih 12,000 RT tentang cara-cara menjimatkan penggunaan minyak. 


First of all, untuk long distance lebih bagus pakai minyak RON 97 (personal opinion) walaupun mahal sikit tapi dia lebih jimat berbanding RON 95 sebab minyak hijau lebih sedap untuk kereta pecut

Bukan pecut sampai 160 ke apa tapi untuk potong lori dan sebagainya. So cara tekan gas pedal pun kena lah efficient.

Syarat jimat minyak:
1. Jangan tekan pedal gas terlalu keras

2. Bila nak perlahan, kena tekan brake sikit sikit or dengan perlahan

3. Kekalkan kelajuan lebih efisin dari ubah kelajuan 

Kalau tengah naik bukit, tak perlu pun nak maintain speed, just maintain the pressure on the gas pedal.

Kalau turun bukit pula, kalau nak dapat speed tu tekan la sikit je. But if youre on the right speed, just lepaskan yr foot on the gas pedal

Kalau maintain bawak laju like 120 dan ke atas, susah untuk reserve fuel. So kalau boleh, maintain bawah 120 je

Kalau sangkut dalam jam, pastikan kereta tu berjalan walaupun perlahan. Biar la orang masuk lane kita tapi minyak jimat.

So the total distance covered is 335km and the average fuel consumption is 19.2km/l. So tadi saya cuma gunakan 17.45 litre sahaja.

17.45 litre x RM2.53 (harga semasa RON 97) = RM44.20 sahaja

Add duit toll RM 43.50 so the total expense is RM 87.70 only.

For those who is asking how long to get to shah alam from jb, it took me nearly 5 hours but i stopped in ayer keroh to have lunch for 30 mins and theres a heavy traffic in Seremban due tu bad weather. - www.kakishare.tv

FACEBOOK HERBAL RIMBA


No comments

Powered by Blogger.